A dobok mögött

Hogyan lehet kihallani egy zenében a dobokat?

A dobok kihallásához a kulcs a következő: mindig pontosan 1 db dobra koncentrálj, és rengetegszer ismételj! Rengeteg = 100-as nagyságrendben(!) figyeld meg, ahogy újabb és újabb “rejtett” ritmusokra csodálkozol rá, ami nélkül a számod nem lesz az igazi. A kihallási sorrend pont ezért nekem általában kick, claps, snare, hihats, crash, shaker, toms, majd a többiek.

Mielőtt nekiállnánk a dobok kihallásának, az adott stílusban legyen legalább egy stabil dobkészletünk, ami hangulatban és hangzásban hasonlít a számhoz. És akár nézzünk meg pár tutorial videót, hogy hogyan raknak össze a stílusban mások dobokat. Minden stílusnak megvannak a rá jellemző szokásai, amik az adott stílusú számok zömében megjelennek.

Amikor nekiállok a dobok kihallásának, Abletonban két sávon dolgozok: az első sávra az eredeti track-et teszem ütemre igazítva, a másodikra pedig egy drum rack-et teszek. Ez persze nem kötelező, de nekem kényelmesebb a hangszínek és hangerők igazítása, ha midi kottával dolgozok.
Kottázás közben felváltva és néha egyszerre hallgatom a két sávot, hogy az általam letett kotta jó helyre esik-e. Emellett, ha bizonytalan vagyok, összehasonlítom a midi note-ok elejét, hogy egybeesnek-e a felette levő hangkép csúcsaival.

A dobok és a kaptafa szám összhangja Abletonban
A Very Small Kick még szemre előbb van a midiben, mint ahogyan a Referencia számban megszólal. Tehát állítani kell Abletonban a “groove”-on.

Trükkök, amivel egyszerűbb

Amint az egyre halkabb és egyre sűrűbb dobok felé megyek, egyre nehezebb kihallanom a dolgokat, ráadásul bizonyos zenékben (pl a kizombában) a kick-kel egyszerre szól sokszor egy cin meg akár egy tom is. Ahhoz, hogy ezeket a finomságokat kihalljam a következő eszközöket vetem be:

  1. Lelassítom a számot.
  2. Ráteszek a számra egy EQ eight-et, amin beállítok egy high-pass és egy low-pass filtert, hogy csak egy adott frekvencia tartományra koncentráljak, illetve sokszor kiveszem a sztereó komponenst, hogy a hangszerek, effektek és a zengetés ne zavarjanak. A szűrőknél figyelni kell rá, hogy ha túl sokat szűrtünk, nem fogjuk hallani, hol indul az ütős hangszer leütése.
  3. Meghallgatom a számot különböző hangfalakon és fülhallgatókon. Ugyanis a különböző hangfalak a szám különböző részeit erősítik ki.

Van még egy fontos dolog: sok szám “swingelt”, azaz Abletonos nyelven “groove”-ot használ, ezért vagy meg kell tippelnünk, hogy a swing arány/groove paraméter micsoda. Enélkül ne csodálkozzunk, ha a gyorsabb ritmusok nem gridre esnek, hanem (szabályosan) mögé.

Remélem, a leírásom alapján könnyebb lesz megfejteni egy-egy zene ritmusát. Ha úgy érzed, elakadtál, szívesen segítek, várlak szeretettel akár a magánórámon is.