|

Reverse effekt készítése FL studioval

A reverse effektek nagyon fontos szerepet játszanak a zenében. Segítségükkel könnyen fel tudjuk készíteni a hallgatóságot a zenében egy változásra, és ha a hallgatóság felkészült a változásra, akkor sokkal jobban gördül számára a zene és ezáltal sokkal lendületesebb lesz. Ilyen változás például az ének bejövetele vagy a drop indulása.

A felvezető effekt segítségével lélegzetvisszafojtva várhatjuk, hogy jöjjön az ének vagy a drop és egyszerre kezdünk el énekelni vagy tombolni. A stand-up műfajában a profi komikus viccén is pont akkor nevetünk, amikor elsüti, ugyanis előre felkészít minket rá, hogy mikor jön a csattanó. Ugyanígy a nagy zeneszerzők is pont attól nagyok, hogy hosszú felvezetéseket tudnak adni és az emberek szinkronban tudják követni a változást. (Lásd: Tiesto – Adagio for strings). A felvezetések egyik legnépszerűbb formája pedig a semmiből történő beúszás.

A semmiből beúszó reverse effekt nem élesen kezdődik, mint egy dob vagy egy megpendített gitárhúr, így észrevétlen marad és csak tudat alatt érzékeli a hallgatóság. A reverse effekt onnan kapta a nevét, hogy egy hangminta megfordításával állítjuk elő. Tipikusan egy cintányért vagy egy zongora leütést fordítunk meg, emellett énekhangnak is lehet csinálni reverse effektes beúsztatást.

Reverse effekt FL studioval

A következő videóban megmutatom, hogyan tudjátok a reverse effektet FL studió segítségével előállítani:

 

Összefoglalva, az ének hangminta megfordításának lépései:

  1. A megfordítandó hangmintán dupla kattintással megnyitjuk az editort.
  2. Ctrl+E-vel megnyitjuk az Edisont, ahol az ének nagy részét levágjuk, hogy csak az utolsó szótag maradjon, ezt fogjuk megfordítani.
  3. Ctrl+R-rel megnyitjuk a reverb szerkesztőt, ahol egy jó hosszú visszhangot választunk, majd Accept-et nyomunk.
  4. Az Edisonba visszalépve Alt+balra nyíllal megfordítjuk a hangmintát.
  5. Az Edison jobb felső sarkában levő gombból kihúzva (draggelve) be tudjuk illeszteni a kész reverse effektet a projektünkbe.

Javasolt gyakorlatok

HF1: Csináld meg a reverse effektet három különböző saját hanggal.
Érdemes kísérletezned az effekt hosszával, a reverb típusával, hogy hogyan vágod el a végét, mennyire hangosan kevered bele a zenédbe, stb.

HF2: A saját műfajodban keress 3 db példát reverse effektre (érdekesség: a reverse effekt elektronikus zenén kívül rock és klasszikus zenében is simán megfigyelhető)

Ha szeretnéd megismerni az FL Studios zeneszerkesztést, vagy szeretnél többmindent megtudni az Fl Studio hatékony használatáról, vagy esetleg szeretnéd, hogy segítsek neked befejezni egy zenédet, bátran keress fel e-mailben a bedegiroland92@gmail.com -on, hívj telefonon a 0630/965-2852-ös számon, vagy jelentkezz az alábbi űrlapon:
[contact-form-7 id=”8″ title=”Kapcsolati űrlap”]