A 7 legfontosabb FL Studio billentyűparancs, amiről tudnod kell

Miután bemutattam, hogy hogyan lehet zenével egyszerűen pénzt keresni és hogyan lehet eljutni kiadóhoz, itt az idő, hogy elkezdj FL Studio-val zenét szerezni! 🙂
Ahhoz, hogy igazán kényelmessé tudd tenni a zeneszerkesztést és gyorsabbá tedd a munkád, kihagyhatatlan, hogy már a legelején megtanulj pár alapvető billentyűkombinációt. Ebben a cikkben bemutatom az általam legtöbbet használt FL Stúdiós billentyűkombinációkat és hogy mikor és hogyan használd ezeket.

1. Ctrl + Alt + Z?!  – Visszavonás

FL Studió screenshot, ahol be vannak keretezve a visszavonás gombjai.
Pirossal bekereteztem a jobb felső sarokban a visszavonás gombot, amire ha jobb egérgombbal rákattintasz, akkor akár több lépést is vissza tudsz vonni egyszerre.

Bár kicsit alapnak tűnik a visszavonás – és más zeneszerkesztőkben alap is, viszont az Fl Studioban a hagyományos Ctrl+Z visszavonással nem sokra jutsz. Én is sokat szívtam vele, mire rájöttem, hogyan is lehet hatékonyan visszavonni. Ugyanis a Ctrl + Z csak a legeslegutolsó módosítást törli. Ha megnyomod újra, akkor visszacsinálja a visszavonást, mivel az volt a legeslegutolsó módosítás, és nem jutottál sehova. 😀

A Ctrl + Alt + Z kombinációval már vissza lehet bármennyit lépni, de ezt sem tartom kifejezetten rugalmasnak.

Az igazi trükkös visszavonásnak van egy külön gombja a főablak jobb felső sarkánál, amit a képen be is jelöltem piros kerettel. Ha arra rányomsz jobb egérgombbal, akkor a bal oldalon kilistázza az FL az összes addigi módosítást, így bármennyi lépést vissza tudsz vonni egyszerre.

2. Ctrl + Fel/Le nyíl – Oktávban ugrás

Sokszor amikor egy szinti presetjei (gyári előre kicsavart hangszínei) között váltogatok, előfordul, hogy ugyanaz a dallam hirtelen túl mélyen vagy túl magasan szól. Ilyenkor ki kell jelölni a hangjaimat (mondjuk Ctrl+A-val), majd a Ctrl+Fel/Le billentyűkombinációkkal tudom a dallamot megfelelő hangmagasságba igazítani, anélkül, hogy a zene többi részéhez hozzá kelljen nyúlni. A Ctrl+Fel/Le a hangot 12 egységgel (12 félhanggal) tolja fel vagy le, amit oktávváltásnak is hívunk.

3. Shift + Fel/Le nyíl – Félhang eltolás

Amikor dallamot írok, sokszor előfordul, hogy csak pár hangot szeretnék egy-két helyen megváltoztatni. Ilyenkor a leggyorsabb, ha kijelölöm a hangokat és Shift+Fel/Le-t nyomok. Ez a parancs nagyon hasonlít az előző Ctrl+Fel/Le billentyűkombinációhoz, itt annyi a különbség, hogy ez csak 1 egységgel (1 félhanggal) tol el felfele vagy lefele. 

4. Ctrl + Q – Kvantálás

Amikor midi billentyűvel veszek fel a dallamot, könnyen elcsúszhatnak a hangok, ennek javításának egyik módja a Ctrl + Q, amivel a hangok a megfelelő helyükre kerülnek.

5. Ctrl + A – Minden kijelölés

A Ctrl+A kombináció már szerepelt a cikkben korábban: minden kijelölése a funkciója, és rengeteget használom. A kijelölt hangjegyek piros színűek, a kijelöletlenek pedig zöldek.  Mindent kijelölni akkor érdemes, ha eltoljuk a dallamot időben vagy hangmagasságban.

6. Ctrl + Bal Egérgomb – Választott kijelölés

Ez majdnem ugyanaz mint a Ctrl + A, annyi különbséggel hogy itt azokat a hangokat jelölheted ki, amelyiket szeretnéd. Ez akkordoknál is nagyon jól tud működni a fent említett Ctrl + Nyíl kombinációval, amikor pl. akkord fordítást szeretnél alkalmazni.

7. Ctrl + B – Duplázás

Ha a hangokat kijelölted, ezzel a billentyűparanccsal azonnal tudod másolni, avagy duplikálni azokat. Lényegében a Ctrl+C – Ctrl+V kombináció gyorsított változata. Dallamszerkesztésnél sokszor ha kész van a dallam első fele, akkor a második felét úgy kezdjük el szerkeszteni, hogy a kész féldallamot Ctrl+B-vel leduplikáljuk. A háttérakkordoknál is sokszor az új akkordot az előző akkor duplázásával kezdjük el szerkeszteni.

Ha szeretnéd megismerni az FL Studiós zeneszerkesztést, vagy szeretnél többmindent megtudni az Fl Studio hatékony használatáról, vagy esetleg szeretnéd, hogy segítsek neked befejezni egy zenédet, bátran keress fel e-mailben a bedegiroland92@gmail.com -on, hívj telefonon a 0630/965-2852-ös számon, vagy jelentkezz az alábbi űrlapon:
[contact-form-7 id=”8″ title=”Kapcsolati űrlap”]