Zene nélkül mit érek én (tropical house)

Korábbi DJ tanárom és mentorom Smitzer Lajos (djtanfolyam.hu) ajánlotta nekem, hogy dolgozzam fel Máté Péter klasszikusát, a Zene nélkül mit érek én-t, egy kedvenc stílusomban. Az egyik kedvenc stílusom a tropical house, mert alapvetően a dallamos, tiszta, puha és vidám zenéket szeretem.

A Tropical house stílusról

A tropical house olyan house, ahol a hagyományos kick-taps-cin elemeket felpuhították: a kick egészen puha, a taps helyett sokszor csettintés vagy terezett kávahang (rim shot) van és az éles cin helyett pedig csörgő (tambourine), shaker vagy harang (bell) van. Jellemző a kongák és tomok által adott háttérgroove – aminek a ritmusát érdemes egy Kygo számból direktben kimásolni. Ezt egy korábbi cikkben megmutattam, hogyan is megy.

A hangszerelésnél tipikus a fémhúros gitár (steel guitar), a pluck lead és a padok. A basszus pedig egy kevés felhangos gitár basszus vagy szinusz és egy szub. Az effektelésnél ritmust visznek be a számba “pumpálás”-sal és delay-jel, az egész hangzást pedig tovább puhítják jól hallható reverbbel. A röviden szóló (staccato) hangok adta feszültség megnyugtatására kiválóan alkalmas a reverb.

Zeneszerzés

Az eredeti Máté Péter szám jóval gyorsabb, mint egy tropical house szám tempója, ezért egyértelmű volt, hogy újra kell majd énekelni a számot. Először elkezdtem játszani egy Spire pluckkal és hamar jött az ötlet a szám elején hallható “hook”-ra, meg az ooh kórusra. Aztán az akkordmenetnél mindent meg kellett változtatni, mert a tropical house-ban az akkordok váltakozása teljesen más ütemben történik, mint az eredeti számban. Az új akkordkörnél figyeltem arra, hogy olyan akkordokat válasszak, amik természetesen járják be a funkciókat, és a szám ne álljon meg egyfolytában. Ezért mindig vagy moll VI. fokon fejezem be a kört vagy V. fokon. Plusz a refrént kiemeltem azzal, hogy átmentem dúr akkordokra, szemben az átkötő szakaszok moll akkordjaival.

Az éneklésnél arra figyeltem, hogy mindig kicsit másképp énekeljem az azonos dolgokat – vagy másképp hajlítottam, vagy másképp ismételtem, ritmizáltam. A verzéket puhán, refréneket meg egyre erősebben énekeltem fel, hogy a számban folyamatosan épüljön felfele az energia. Az éneklés rengeteg változaton ment át, vagy 3-4 alkalommal álltam neki, mire elégedett voltam vele. Ugyanis nehéz számomra úgy erősen énekelni, hogy ne legyen a hangom durva és zeneietlen.

Kihívás volt, hogy a refrén ne menjen át egyenes, olcsó house-ba. Ezt úgy oldottam meg, hogy amikor bejön a pergő (snare), az csak ritkán üssön minden második kickre és üssön máshova is, mint szokás. Így kevésbé lesz ummca ummca, és mégis van refrén meg energia érzet, mert azzal, hogy helyenként megjelenik a snare, a többit a hallgató simán odahallja.

Hangszínek

Ebben a projektben a dobhangminták mellett kizárólag Spire szintit és Ableton Orchestral pack-os string-eket használtam. A gitárt pedig egy hosszabb hangmintából vágtam össze, a vágási pontok nem természetesek, ezért sokszor pumpálás vagy dobhang takarja el. A gitár játékstílusa sem volt nekem az igazi, ezért hangerőautomatizálással és az Ableton Compressor “Expand” üzemmódjával tettem könnyedebbé, dinamikusabbá.

Keverés

Keverésnél érdemes arra figyelni, hogy “levegős” legyen. Ezt részben Eq-val és részben Chorus-okkal értem el, részben pedig figyeltem rá, hogy elég halkak legyenek a padok és minél kevésbé mosódjanak el a sok reverb ellenére. Levegősít még a rövid reverb (Valhalla room, <1s lecsengéssel). Ami nagyon jól áll a zenének, hogy Pro-L limiterekkel kivasaltam a basszust, az éneket. És az egész projekt a végén kapott egy RC 48-as Small Hall teret.

A projekt nincs túlbonyolítva, mindennel együtt 42 sáv, úgy, hogy a dobokat én szeretem funkciónként Drum Rack-be tenni, azaz van egy sáv az alapritmusnak, külön-külön sáv a shakernek és a congáknak. És külön a refrén előtti fillnek.

Ami számomra kihívás volt, hogy úgy gördüljön, hogy fel lehessen ismerni az egységváltásokat, és ne váljon unalmassá a dob, de tartsa meg a zene a lüktetését.

Az elkészült szám soundcloudon: