A legfontosabb Ableton billentyűparancsok a kényelmes használathoz

Ha megnézed, hogyan dolgozik egy befutott zeneszerző, szinte mindig azt láthatod, hogy hihetetlen gyorsan össze tud rántani dolgokat. És ezt azért tudja megtenni, mert a kezében van, hogy hogyan lehet a zeneszerkesztő programját a lehető leggyorsabban használni. Ebben a posztban azt mutatom meg, hogyan használom az Ableton Live-ot (aka “Ableton”), amiben lassan 10 év tapasztalatom van.

Az alapállás: balkezemben a billentyűzet, jobb kezemben az egér. Az egeret használom kijelöléshez, a billentyűzetet meg a Ctrl+valami, Ctrl+Shift+valami ill. Ctrl+Alt+valami lenyomására. (Mac-en annyi a különbség, h a Ctrl ott a Cmd, és egyes Mac-eken az Alt-ot Option-nek hívják.)

Hét dolgot  használok a leggyakrabban, fontossági sorrendben: duplázás, visszavonás, kettévágás, némítás, rács állítás, kvantálás és hangjegy pakolgatás.

Gyorsban összefoglalva:

duplázásCtrl+D (néha Ctrl+Shift+D vagy Ctrl+Alt+D)
undoCtrl+Z (és Ctrl+Y ha elszúrtad az undo-t)
splitCtrl+E (Ctrl+J a split ellentéte, a join)
mute0
gridCtrl+1,2,3,4
quantizeCtrl+U (Ctrl+Shift+U a beállításhoz)
note-oknyilak, shift+nyilak

A leggyakrabban a duplázást használom, ami Abletonban mindig Ctrl+D. Mindent duplázással hívok elő:

  • Új midi sáv? Ctrl+D, egy régi midisávból. Bónusz: az új sávon ott lesz ugyanaz a hangszer, az effektek, megmarad a szín és a hangerő is.
  • Új hangsáv? Ctrl+D, egy régi hangsávból. Bónusz: az új sávon ott lesznek ugyanazok az effektek, ugyanaz lesz a színe és a hangereje.
  • Új hangjegy? Ctrl+D egy régi hangjegyből.
  • Ritmikus variáció egy dobmintában? Akkordkör variáció a kör második felében? Dallamvariáció? Kijelölöm a midi clipben a loop-ot és Ctrl+D, majd megszerkesztem a variációt.
  • Új midi clip? Ctrl+D egy régi midiclipből.
  • Automatizáció másolása? Ctrl+Alt+D.
  • Teljes szám egy szakaszának másolása? Ctrl+Shift+D.

A Ctrl+C – Ctrl+V kombinációt csak akkor használom, ha semmiképp nem tudok duplázni. Alapesetben inkább duplázok és mozgatok. Az Alt+húzás egérrel másolást szintén használom, de a Ctrl+D az egyértelmű favorit.

Aztán jön a visszavonás (undo, Ctrl+Z) és a visszavonás visszavonása (redo, Ctrl+Y) 😀 A visszavonás azért jó, mert általában nyomom a Ctrl+D, mint állat és rendszerint túllövök a célon. Sokszor melléteszek dolgokat vagy felülírok. Ilyenkor jön jól a Ctrl+Z. A másik visszavonós trükk, hogy sokszor nem törlök, hanem csak elmozgatom jó messze a projekt végére az adott klippet. Így bármikor “vissza tudom vonni” az ötletet, akkor is, ha a Ctrl+Z már nem működne. (Pl mentés másként után nincs Ctrl+Z!)

A következő leggyakoribb a midiklipp kettévágása (split, Ctrl+E) és a némítás (mute, 0).
Némítani mindent lehet, hangjegyet, midiclippet, sőt sávot is. Én nem törlök, hanem némítok. Így tudom, hogy nem kell az a hang, amit kivettem, de ha mégis kellene, akkor gyorsabban vissza lehet tenni egy mute-olt szakaszt, mint egy kitöröltet. Ha pedig nem kettévágni szeretnék, hanem összeolvasztani (join), akkor Ctrl+J.

Kedvencem még a rács változtatása (grid), ami midi és audio klippeken is működik, meg az arrangement nézeten is. A Ctrl+1 finomítja a rácsot, Ctrl+2 durvítja, Ctrl+3 adja a triola rácsot és Ctrl+4 kapcsolja ki-be a rácshoz igazítást (snap).

A midiclip nézeten a legfontosabb a kvantálás (quantize, Ctrl+U), mivel én midi billentyűzetről veszek fel. A kvantálást úgy állítom be, hogy Ctrl+shift+U után a következő paramétereket adom meg: Quantize To: Current Grid, Adjust Note: Start, Amount: 50%. A kvantálás ugyanis grid-re igazítja a hangjegyeket és azért választom 50%-nak az amount paramétert, mert ha minden hangjegyemet tökéletesen grid-re igazítja a program, akkor az sokszor megöli a felvételem természetességét. A Ctrl+U-t így viszont bárhányszor nyomogathatom egymás után, az Ableton mindig egyre közelebb és közelebb teszi a hangjegyemet a gridhez.

A midiclip nézeten még két dolgot használok: a nyílbillentyűket és a shift+nyilakat. A nyílbillentyűkkel teszem arrébb a hangjegyeket, a shift+nyíllal pedig oktáv fel-le illetve a hangjegy hosszát tudom változtatni (jobbra-balra nyíl). Bónusz: az Alt+egér húzás fel-le a note hangerejét változtatja.

Ezek a legtöbbet használt kombinációim, amivel bőven a leggyorsabbak között tudsz lenni.

Még1x, összefoglalva:

duplázásCtrl+D (néha Ctrl+Shift+D vagy Ctrl+Alt+D)
undoCtrl+Z (és Ctrl+Y ha elszúrtad az undo-t)
splitCtrl+E (Ctrl+J a split ellentéte, a join)
mute0
gridCtrl+1,2,3,4
quantizeCtrl+U (Ctrl+Shift+U a beállításhoz)
note-oknyilak, shift+nyilak

 

A post kiemelt képét James Baldwin készítette, akit az Unsplash-en találhattok meg.