Milyen szoftverekkel kezdjek neki a zeneszerzésnek?

Ha most szeretnél elkezdeni zenét írni, először javaslom, hogy amennyire csak tudsz, a saját fejed után menj.

Mindegy, hogy Windowsod vagy Mac-ed van. Emellett nem kell gamer laptop sem, a mostani gépek mind bőven alkalmasak arra, hogy elkezdj zenélni. Emellett a népszerű zeneszerkesztő szoftverek (más néven DAW-ok, azaz Digital Audio Workstation-ök) közül szintén bármelyikkel el fogsz boldogulni.

Ha Mac-ed van, leginkább a Garage Band-et, vagy elektronikus zenéhez a Logic-ot ajánlom, mert tele vannak könnyen beállítható hangszerekkel, amik jól megszólalnak, ráadásul a fő funkciók nagyon is kézre esnek. Legyünk reálisak: elsőre nem világslágereket fogsz írogatni …hacsak nem te vagy Soulja Boy, aki a legenda szerint egy demó FL stúdión írta meg a világslágerét 😀 .

Ha Windows-od van, akkor az FL stúdió kezdetben a legbarátságosabb és alapból elég sok szintit meg hangot tartalmaz. Ami a hátránya, hogy szerintem picit komplikált a logikája, és érdemes hozzá megnézni egy 1-2 órás tutorialt. (Ha nem tudsz angolul, akkor is szemre jól végig lehet követni, hogy mit csinálnak.) A Cubase-t vagy Nuendo-t azért nem ajánlom, mert ugyan egyszerűen kezelhetőek (mint a Logic), de emlékeim szerint alig adnak hozzá hangszert és hangokat, tehát ott egyből el kell kezdened a hang gyűjtögetést. Stúdiókban népszerű az Ableton és sok suliban tanítjuk, mert az FL stúdióval szemben stabil, Mac-en is van, pontos, és ha hozzászokik az ember, sok mindent gyorsan és átláthatóan meg lehet csinálni benne, még bonyolult projekteken is. Hátránya, hogy lélekölő a dizájnja és kezdetben nehezen fogod rajta megtalálni, hogy mi hol van, nem beszélve arról, hogy a kicsinyítés-nagyítás (zoomolás) az sokáig egy rémálom lesz. Cserébe viszont alapból vannak benne jól használható szintik és effektek és (gagyi) hangok.

Honnan szerzek profi hangmintákat?

Vannak ingyenes illegális torrent oldalak és van a Splice, ahol 7 dollár havidíjért cserébe 100 hangmintát (sample-t) tölthetsz le egy hónapban, de bármennyit meghallgathatsz – és így a 100 hangminta per hó az nekem is bőven elég. Van rengeteg hangmintám is, de ennek ellenére a Splice-ről gyűjtök hangmintákat, ugyanis

  1. könnyen kereshető, mert nagyon jó szűrőrendszere van,
  2. sokkal több hangminta van rajta, mint amennyit valaha is le tudnék tölteni meg tudnék venni.
  3. a saját gépemen nem veszek el a rengeteg hangminta közötti válogatásban.

Honnan szerzek effekteket?

Sehonnan. Használd a beépített effeketeket. A profik egybehangzóan azt mondják: ismerj meg kevés effektet, de azt tanuld meg jól használni. Később majd bőven ráérsz az effektek beszerzésére – már ha később úgy nem döntesz, hogy a keverést olcsón profira bízod. Ugyanis van egy rosszhírem: a keveréshez évekig kell tudatosan fejlesztened a füledet. (Én sokáig úgy voltam vele, hogy ez nekem sosem fog menni, mert nem hallottam a különbséget.)

Honnan szerzek profi szintiket?

Elsőre megint azt mondanám: sehonnan. Használd a beépített szintiket. Ez szivatás, de nagyon megéri, mert a beépített szintik sokkal kevésbé eszik a procid, ráadásul bizonyos alap dolgokat nagyon jól megoldanak, a profik.

Amit érdemes lehet beszerezni, hogy ne hátrakötött kézzel boxoljál: Sylenth 1 és Serum. A Sylenth az még Martin Garrixnek is törve volt meg (szégyen!), a Serum pedig bérelhető a Splice-on keresztül. A Sylenth az a bigroom, tropical house zenékhez nehezen nélkülözhető, a Serum pedig a bass, future bass zenék birodalmának királya mostanában.
Mindkettőhöz lehet Splice-on keresztül szuper preseteket szerezni.

Nekem a személyes kedvencem még a Spire, mert nem eszi a procit és nagyon sok jó beépített presetje van, ami sok-sok stílusban egész jól megállja a helyét. Bigroom-ban, trance-ben, minimal-ban, tropical house-ban, future bass-ben stb. lehet használni.

Tovább nem is érdemes keresgélni, menj a saját fejed után!

Ha már mentél a saját fejed után és kérdésed van, várlak szeretettel és átlendítelek a problémákon.