Interjú Majoros Rolanddal

Ezen a héten Majoros Roland jött el hozzám és csináltunk egy interjút. Roland volt az első zenei producer, aki kikérte a tanácsomat a számával kapcsolatban – tulajdonképpen neki köszönhetem, hogy elkezdtem zeneszerzést tanítani. Ezért is volt fontos számomra, hogy karácsony előtt kijöjjön ez a cikk.:)

Ha nem szeretnétek videót nézni, az interjú lényegi átiratát itt olvashatjátok.

Barna: Rolandot még akkor ismertem meg, amikor a Sonic School haladó producer tanfolyamára jártunk…

Roland: A tanfolyam után közvetlenül megkerestelek, hogy van egy zeném, amiben nem tudok egyről a kettőre jutni. Mondtad, hogy szívesen segítesz, úgyhogy le is vonatoztál Kisvárdára, 300 km-re. Leültünk, ötleteltünk, kész lett a zene, este buliztunk egy jót, aztán pedig befejeztük a projektet.

Határozott különbséget éreztem. Miután lejöttél, sokkal komplexebb lett a dal, sokkal jobban össze lett rakva, minden akkor történt, amikor történnie kellett a dalban, úgyhogy nekem nagyon sokat segítettek azok a trükkök, amiket tanítottál.

Nem csak Rolandnak segített ez az esemény, hanem nekem is sokat segített, ugyanis itt jöttem rá, hogy érdemes átgondolni, hogy az EDM-nek hogyan is működik a zeneelmélete. És többek között ez vezetett ahhoz, hogy a Sonic Schoolban én tanítom a zeneelmélet modult.

Azóta, hogy találkoztunk, eltelt már egy pár év. Hol tartasz azóta a zeneproducerkedéssel?

Roland: Felkerültem Pestre, mert elkezdtem egyetemre járni. Kicsit kevesebb időm jut zeneírásra, de ettől függetlenül ezt nem fogom abbahagyni. Jelenleg ott tartok, hogy készítettem egy nem hivatalos remixet Haddaway What is love című számára, amit elküldtem egy YouTube csatornának, akiktől pozitív visszajelzést kaptam. El is küldtem nekik a dalt és a megjelenéstől számítva két hónapon belül már több, mint 10.000 megtekintés volt rajta. Van emellett egy saját YouTube csatornám, oda is szoktam feltenni saját szerzeményeket, saját bootlegeket, amiket meg tudtok hallgatni. Ahogy a vizsgaidőszak és az időm engedi, mindig mókolok a zenékkel és mindig csinálok valamit.

Nem rég volt egy munkám, amihez meghívtam Rolandot, hogy segítsen, ugyanis Roland nagyon jó szerintem sound designban, a hangok összeválogatásában, illetve jó érzéke van a keveréshez is. Ezt a munkát a Producertanfolyam.hu YouTube csatornáján tudjátok meghallgatni.

Melyik az a részlet ebből a számból, amit a legszívesebben megmutatnál a közönségnek?

Roland: A legérdekesebb, legtrükkösebb a második dropban a lead volt, amit úgy kellett keverni, hogy hallják a hallgatók, hogy itt változás történt, bejött valami, de nem vette el a figyelmet a többi hangszíntől és az énektől.

Hallgassunk bele!

Amellett, hogy én is ugye profi alapon dolgoztam veled, másokkal is szívesen dolgoznál-e így, ahogyan velem?

Roland: Őszintén szólva a te projekted volt az első, amit újrahangszereltem, de természetesen, ha kapok egy zenét, ami tetszik és van is rá időm, akkor azt szívesen megcsinálom és áthangszerelem.