Zongorista játszik a zongorán

Egy kihagyhatatlan zongora trükk…

Végighallgattam a Billboard Top 100-as 2016 évvégi listát és az egyik legfontosabb tapasztalat számomra az volt, hogy majdnem minden számban volt zongora.

Így van ez a The Chainsmokers & Coldplay – Something Like This-szel kapcsolatban is. Ráadásul, ebben a számban a zongora önmagával is rétegelve van. Ezt a technikát korábban Kis Ricsitől láttam.

Az egész számban valószínűleg Nexus 2 zongora szól, méghozzá úgy, hogy a zongora szólamokra van vágva és a magasabb szólamok magasabban vannak vágva, a mélyebb szólamok meg mélyebben, de mindegyik jól le van vágva alulról. A The Chainsmokers-ről azt lehet tudni, hogy Abletonban dolgoznak és utána a mixing engineerjük protoolsban keveri ki a dolgokat profira. (A The Chainsmokers – Closer keveréstörténete youtube-on)
Ez azt is jelenti egyben, hogy valamelyik VST zongorát használták. Elektronikus zenészek körében a 4Front – True pianos a legnépszerűbb, a Nexus 2-t pedig szinte mindenki használja, mert nagyon jó “töltő” hangszer. Ha még tovább kellett volna keresgélnem, akkor az Addictive Keys és a Kontakt zongorák jöttek volna még számításba.

filterek beállításai a zongora rétegeken
A zongora szólamok rétegei.
A felső akkordon van egy automatizált felfelé kinyíló filter (rózsaszín), a többi réteg statikus.

A három réteg: két akkord-szerű réteg, és egy harmadik “orgonapont” réteg, ami végig egy D hangot játszik. A részleteket hamarosan megosztom a projektfájlban.

Kiegészítések a zongora rétegek alatt

A zongorát szépen lehet kiegészíteni egyrészt a saját visszhangjaival (pl. Lexikon reverbbel vagy Pro-R-rel) másrészt halkan oda lehet tenni Nexus 2 pad rétegeket, Pl. a Something Just Like This vége felé elindulnak az Aaah szintikórusok. Illetve popzenékben gyakran vonósokat raknak egy-az-egyben a zongora alá.

A zongora gyakran elég tompán szól. Extra ritmikát, fényességet olyan hangszerekkel lehet adni, ami nem cseng ki, pl. steel gitárt, pluck szintit, miniharangot vagy pizzicato/staccato vonósokat lehet alá rétegezni. A steel gitárt a Something Just Like This a prechoir1 végén is bevetik, valószínűleg M1-ből bejátszva).

Fontos: a rétegezés mindig valami cél érdekében történik, ha valami hiányzik. Nincs olyan, hogy kötelező rétegezni! Minél több réteget tesztek a zenéhez, annál nehezebben lesz fogyasztható (ha nincsenek szuper-szuper tökéletesen bekeverve).

Ha szeretnél többet megtudni a rétegezésekről, akkor szívesen mutatok még ötleteket neked, ha eljössz hozzám órára. Illetve segítek neked a saját számod rétegezésében.